FAQ

Wat kan ik bij SchrijversAcademie bereiken?

Op het einde van de driejarige opleiding zijn je kennis van en inzicht in het literaire genre van je keuze aanzienlijk verbreed. Je hebt je schrijftechnische en literaire vaardigheden verruimd door oefening en experiment. Je hebt kennis gemaakt met de diverse aspecten van het literaire veld. Je hebt een eigen literair bewustzijn ontwikkeld. Je hebt een (significant deel van) een manuscript klaar, waarin dit alles tot uiting komt. 

Aan het einde van de opleiding krijg je een certificaat met daarop de namen van alle auteurs bij wie je tijdens de opleiding in de leer bent gegaan. Dit certificaat kan je helpen je schrijverscarrière verder uit te bouwen.

 

Wanneer kan ik me kandidaat stellen?

In 2024 kunnen kandidaten zich aanmelden voor SchrijversAcademie van 15 maart tot 15 mei.

 

Hoe stel ik me kandidaat?

In de inschrijvingsmodule geef je je persoonlijke gegevens op en duid je aan voor welke opleiding je kiest: poëzie of proza.

Daarnaast dien je via de oploadfunctie de schriftelijke proef in. Dit is de eerste stap van de selectieprocedure. De procedure bestaat bestaat uit twee stappen.

 

Waarom moet ik kandideren?

Om het beste te kunnen halen uit de opleiding die je volgt en de tijd die je erin investeert, is het belangrijk dat je de gepaste literaire bagage hebt om tijdens het driejarig traject te kunnen groeien als schrijver, samen met je groepsleden. Daarom proberen we aan de hand van een schriftelijke proef zo goed mogelijk in te schatten of dit traject bij jou past. 

 

Kan ik mij kandidaat stellen voor de opleiding proza en de opleiding poëzie tegelijk? 

Indien je dat wenst, kan je je voor beide opleidingen kandidaat stellen. Je vult dan het inschrijvingsformulier tweemaal in. Let er op dat je voor proza en voor poëzie een aparte schriftelijke proef instuurt. Let wel: door de intensiteit van het programma zal je maar voor één van beide opleidingen toegelaten worden.

 

Wie beoordeelt mijn schriftelijke proef?

Je tekst wordt gelezen door de projectbegeleiders die jou bij je literair project zullen begeleiden, een docent en de opleidingscoördinator.

 

Waarom moet ik al een project hebben?

Vanaf het begin van de opleiding werk je aan en met je eigen manuscript en krijg je daarop feedback. Je moet dus al materiaal hebben liggen om mee aan de slag te gaan.

 

Op welke leeftijdsgroep richt de opleiding zich?

Iedereen is welkom. Het is vooral belangrijk dat je je thuis voelt in de groep waarmee je dit traject aangaat. 

 

Hoeveel kost de opleiding?

Voor het eerste, tweede en derde jaar bedraagt de deelnameprijs 810 euro per jaar

Ben je jonger dan 26, of heb je een studenten- of lerarenkaart dan ontvang je 15% korting.

Wie dat wenst kan het inschrijvingsgeld in schijven betalen.

Is de prijs een belangrijk obstakel voor je deelname, dan kan je contact opnemen met An Leenders (an@creatiefschrijven.be), directeur van Creatief Schrijven, en zoeken we naar een oplossing.

 

Waar vinden de lessen plaats?

De lessen vinden plaats in Antwerpen in het Letterenhuis. Meer informatie vind je op de website.

 

Waar vind ik het reglement van SchrijversAcademie?

Het reglement van SchrijversAcademie bevat informatie over de opleiding, mogelijkheden tot annulering van je inschrijving, verplichte aanwezigheden, het auteursrecht op jouw werk, de eindbeoordeling enz.

Je vindt het reglement hier.

 

Vond je geen antwoord op jouw vraag?

Neem dan contact op met Katrien Verelst, coördinator van SchrijversAcademie.
Mail naar katrien@creatiefschrijven.be
of bel naar: + 32 (0)3 229 09 90